facebook-pazarlama

 

Acemisi İçin Sosyal Medya: Facebook

Facebook 2004 yılında yola çıktığında tek amacı üniversite öğrencilerinin daha kolay iletişim kurmasını sağlamaktı. 12 yıl ve 1.5 milyardan fazla aktif kullanıcıdan sonra, Facebook en yaygın kullanılan sosyal ağ haline geldi ve çevrimiçi iletişim anlayışını şekillendirdi. Birbirine uzak arkadaş ve akrabaların bağ kurmasını sağlamaktan, markaların kitlelerine daha kolay ulaşmaları için bir araç olmaya kadar Facebook, çevrimiçi iletişim anlayışımızı yeni bir seviyeye taşıdı.

Temel İstatistik ve Demografikler

• Dünya çapında 1.65 milyardan fazla aktif Facebook kullanıcısı var.
• Her gün 4.5 milyardan fazla “beğeni” yapılıyor.
• 1.09 milyar insan her gün Facebook’a en az bir kere giriş yapıyor.
• 1.51 milyar aktif mobil kullanıcı var.
• En çok kullanıcı yüzdesi(%29.7) 25-34 yaş aralığına ait.
• Her saniye 5 yeni profil oluşturuluyor.
• En yoğun trafik 13:00 – 15:00 arası görülüyor.
• Perşembe ve Cuma günleri gönderi etkileşimi diğer günlere göre %18 daha yüksek.
• 83 milyon sahte hesap var.
• Her gün 300 milyon fotoğraf yükleniyor.
• 18-24 yaş aralığındaki kullanıcıların %50’si uyandıklarında Facebook’a giriyor.

İnsanlar Facebook’u nasıl kullanıyor?

Kurulduğu günden bu yana Facebook, insanların online sosyal varlıklarının ayrılmaz bir parçası oldu. Çoğu insan için Facebook dahil oldukları tek sosyal ağ. Haftada birkaç kez giriş yapanlardan bağımlılık derecesinde aktif olan kullanıcılara kadar katılımcılığın ana amacı bağlantı kurmak: iş arkadaşlarıyla, yeni veya eski arkadaşlarla, çeşitli okullardan mezun olanların sayfalarının yanında giderek artan sayıda yeni bir amacı da var: Profesyonel bağlantı kurmak.

Ağın kendisi yüksek derecede değiştirilebilir güvenlik ve gizlilik ayarlarına sahip bir platforma dönüştü. Kullanıcılar ağdaki görünürlüklerini neredeyse görünmez olacak kadar kısıtlayabilirler. Hangi gönderi ve güncellemelerin kimlere gösterilip gösterilmeyeceğini seçebilirler. Bunun tersi olarak her şeyi göstermek isteyen kullanıcılar görsellerden tutun da Spotify’da dinledikleri listelere kadar tüm paylaşımlarını herkese görünür yapabilirler.

Bu özellikler kişisel hesaplardan markaların sayfalarına, etkinliklere, gruplara ve Messenger uygulamasına kadar her yerde geçerli.

Facebook’un En Göze Çarpan Özellikleri:

Gruplar kişiler tarafından oluşturulan ve kişisel profiller gibi değişken seviyelerde gizlilik ve güvenlik ayarları olan platformlar. Kullanıcılar istedikleri herhangi bir etkinlik veya konu hakkında grup oluşturabilirler. Profesyonel gruplardan, ortak ilgi alanlarına kadar çeşitlilik sadece kullanıcıların meraklarıyla sınırlı. Bu gruplar şüphesiz ki zaman içerisinde gelişerek Facebook’un ayrılmaz bir parçası oldular.

Etkinlikler insanların belli bir zaman diliminde belli bir yerde buluşmalarını organize etmek için kullanılıyor. Güvenlik ayarları değişkenlik gösterebilir. Herkese açık da olabilir, özel de. Anahtar özelliklerden birisi Facebook içerisindeki etkinliklerinizi diğer takvimlere aktarabiliyor olmanız. Bu da bu servisin kullanımını arttırıyor ve insanların profesyonel ve özel hayatlarında servise daha bağlı olmalarını sağlıyor.

İşletme sayfaları Facebook için devrimsel bir ürün oldu. Yıllar içerisinde farklı şekillere büründüler ama artık belirli bir tarzları ve kuralları var. Diğer sayfa türleri gibi, bu özellik de markaların pazarlamacılarının ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli bir değişim içerisinde. Facebook analizler, raporlama, güvenlik ve erişim özellikleri ile birlikte platformda reklam vermek isteyenler için içerik zenginliğini arttırdı.

Facebook Messenger mesajlarınızı görüntülemeniz için ayrıca bir uygulama olarak sunulmaya başlandı. 2010 ve 2011 yıllarında yeni mesajlaşma uygulamalarının çoğalmasıyla birlikte Facebook da bu pazarda kendisine yer bulmak istedi. Facebook Messenger bu isteğin sonucu olarak platformdan ayrı kullanılabilen ama belli bir ölçekte de bağlı olan bir hizmet olarak ortaya çıktı.

Kullanıcılar sosyal platformlara giderek daha fazla bağlandıkça bu sosyal ağlar Facebook gibi büyüyecek ve kullanıcı taleplerine daha fazla cevap verir hale gelecek. Bu alanda geliştirmeler için hala büyük imkanlar olsa da, Facebook sosyal medya lideri olarak kalmak için sürekli yenilenme ve farklı özellikleri bünyesine katmaya çalışacak, bu yüzden devamlı değişime hazır olun. Bu değişim zorunlu ve faydalı bir durum olsa da pazarlamacılar için zorlayıcı olabilir.

Başarı İçin Strateji ve Taktikler

Her marka Faceook’ta yer almaya başladıkça kişisel kullanıcılar için gürültü seviyesi artırıyor. Facebook Zaman Akışı algoritması en alakalı olarak gördüğü içerikleri kullanıcılara göstererek gürültü seviyesini düşürse de, kalabalık içinde gerçekten öne çıkmak için markaların dikkat çekici, eğlenceli ve değer katan içerikler kullanması gerekiyor.

İçeriğinizin görülmesini garantilemek için, kendinizi değiştirerek Facebook’a özel aksiyonlar almanız gerekecek. Yapmanız gerekenleri bir kaç başlık altında toplayabiliriz:

İçerik: Facebook’ta paylaştığınız her şey içeriktir. Artık Facebook algoritması nedeniyle kullanıcıların bu içeriklerle nasıl etkileşime geçtikleri daha da önemli. Paylaştığınız her içeriğin artan etkileşim için bir imkan olduğunu düşünün ve biraz eğlenmekten çekinmeyin. Aynı zamanda resimler Facebook’ta inanılmaz derecede önemli. Resimli paylaşımlar %43 daha fazla etkileşim alıyor.

Paylaşım zamanlaması: İçeriğinizin malzemeleriyle alakalı olarak ne zaman ve nasıl paylaşım yaptığınız da önemli. Etkileşimlerinizi bu saatlere odaklamak kitlenizi büyütmenize yardımcı olacak. Ayrıca cümle yapısı, sözcük kullanımı ve kitlenizin daha fazla ilgisini çekecek gönderilere daha fazla dikkat edin. Çoğu Facebook kullanıcısı siteyi öğlen molalarında veya akşam yemeğinden sonra kullanıyor ve sonuncu zaman dilimi normal iş saatlerinin dışında olsa da bu saatleri deneyerek kitlenizin hangi saatlerde içerik aradığını keşfetmeniz için değer.

Yönetim: Duvarlarında ve gönderilerinin yorumlar kısmında kullanıcılar tarafından yazılanlar konusunda markaların sorumlulukları giderek arttı. Facebook sayfanızdaki uygunsuz kullanıcı tepkileri konusunda ne yapacağınız üzerine ciddi olarak düşünmeniz gerekiyor ve yapabileceğiniz en mantıklı hareket herkese bu kuralları duyurmak olmalı. Bu, kitlenize nelere izin verip neye izin vermeyeceğiniz konusunda bilgi vermiş olur, sürpriz durumları azaltır ve bir güvenlik duygusu oluşturarak ne bekleneceği konusunda fikir verir.

Facebook herkese açık bir alan, bu yüzden herkesin söylediğini kontrol edemezsiniz.

Kullanıcı paylaşımlarını kaldırmak için kabul edilebilir durumlar şunlar: reklam içerikleri, rahatsız ve taciz edici içerikler, küçültücü ve saldırgan dil, tehditkar içerikler ve özel bilgileri içeren gönderiler(kredi kartı numaraları, adresler v.b.).

Kullanıcı paylaşımlarını kaldırmak için kabul edilemez durumlar şunlar: Müşteri şikayetleri, negatif ve eleştirel yorumlar. İnsanların söylediklerini beğenmeyebilirsiniz ama sosyal medyada her zaman dinlemek zorundasınız.

Etkileşim: Kökü birebir ilişkiye dayalı bir şey oluşturduğumuz için, müşterilerinizle sohbet etmenin tüm artılarından yararlanabilirsiniz. Müşterileriniz markanızla iletişime geçmek istiyor ve bunu yapmak için rutin uğraşlarının dışına çıkıyorlar. Buna saygı duyun. Konuşma tarzı cevabınızın tempo ve ritmini oluşturacak. Bu çoğunlukla ürüne de bağlıdır. Örneğin, hava yolu şirketlerinin müşterilere cevap oranları yüksek ve hızlı olmalı, çünkü müşterilerin ihtiyaçlarının zaman önemi bu sektörde diğerlerine göre daha yüksek. Şirket ve ürününüz için neyin doğru olduğuna sadece siz karar verebilirsiniz, ama en azından bir topluluk oluşturmanın ilk aşamalarında hızlı cevap verme taraftarı olmanız daha iyi olacaktır.

Topluluk: Kitlenizin Facebook’taki tecrübelerini tıklama ve satışa dönüştürme oranlarından daha çok onların zevk alabileceği bir şeye dönüştürmelisiniz. Kitlenizi mutlu etmeye odaklanırsanız başarı kendiliğinden gelecektir. Kitleniz gelişen, büyüyen ve birbirini destekleyen bir topluluğa dönüşecektir. Kitle içerisinde katılımcılığı etkinleştirerek markanıza olan sevgi ve bağlılıklarını arttırarak markanızın birer temsilcisi olmalarını sağlayabilirsiniz.

Kullanıcı akışı: Facebook’un markalara verdiği sayfa ortamı genellikle hazır olsa da, kullanıcılarınızı gitmelerini istediğiniz yere yönlendirmeniz gerekiyor. Eğer ben destek veya yardım arayan bir kullanıcıysam nereye gideceğimi tahmin edebilir miyim? Web sitelerinizin ana sayfalarını tasarladığınız gibi Facebook sayfanız için de amaçlar belirleyin. Kullanıcıların sayfanıza geldiklerinde ne yapmalarını istiyorsunuz? Hangi bilgilere kolay erişebilmeleri gerekiyor? Bu sorulara cevap verdiğiniz zaman bu öğelerin sayfanızın merkezinde ve göz önünde olduklarından emin olun. Uygulamaların sıralarını ve simgelerini değiştirmeniz oldukça kolay olduğu için bu konuda fazla zorluk çekmeyeceksiniz.

Güvenilirlik: Markanızın büyük bir bölümü güven üzerine kurulu olmalı ve bu güvenin temeli de güvenilirlik. Yazım ve imla kuralları dünyanın her yerinde önemli ve bunların düzgün yapıldığından emin olmak için elinizden geleni yapmalısınız. Kaynakları ve haberleri ağlarınızda paylaşmadan önce doğruluk konusunda kontrol edin. Zararlı sitelerin linklerini paylaşmayarak kullanıcılarınızın güvenliğini sağlayın. Özet olarak, topluluğunuza mükemmel olduğunuz dışında bir izlenim sunacak hiçbir şey yapmayın.

Sizce Başarı Neye Benziyor?

Markalarını gösterip topluluklarıyla etkileşime geçmek için Facebook’u kullanan milyonlarca şirket var. Ama sadece birkaçı kalabalığın arasından sıyrılıyor. Facebook pazarlama alanındaki liderlerden birkaçına bir göz atalım:

Squarespace: Bu yeni denebilecek şirket ilk günlerinden beri mükemmel bir takip sağladı ve sayfalarına biraz göz atmak sebebini anlamanız için yeterli olacaktır. Farklı içerik türlerinin karışımı halinde düzenli güncellemeler ve kullanıcıların yorumlarına hızlı cevaplar veren mükemmel bir yönetim ekibi başka firmalara hizmet satan bu şirket için kazanmanın formülü oldu.

Burberry: İnsanlar Facebook’ta görseller, linkler, videolar vb. zengin içeriklerle daha fazla etkileşim yapıyor ve Burberry bunu en iyi anlayan şirketlerden. Daha ilk adımdan onların dünyasına girdiğinizi hissediyorsunuz. Çekici görseller kendilerini öne çıkarıyor ve daha fazlasına bakmanız için sizi çekiyorlar. Uygulamaları, daha fazla pazarlama içeriği sunmak yerine içeriklere değer katıyorlar.

Jukep: İnsanların ilgiden daha fazla sevdikleri şeyler azdır. Bir kuaför zinciri olan Julep, aylık üyelik sistemiyle tırnak bakımı başta olmak üzere birçok güzellik hizmeti sunuyor. Bu marka kendilerine ait “Hayran #NOTD(Nail of the Day – Günün Tırnağı) etiketini yaratmak konusunda çok başarılı oldu. Topluluklarında kendi ürünleriyle en yaratıcı olan üyelerin resimlerini ödüllendirerek ve paylaşarak bunu başardılar.

ESPN(ABD SPOR KANALI): ESPN’in Hayranlarla Yüzleş isimli düzenli yayınları, sunucular ve hayranlarını Facebook üzerinde canlı yayın aracı yardımı ile bir araya getirerek davet edici içerikler çıkmasını sağlıyor. Bu canlı yayınlı içerik daha geleneksel bir içeriğin sosyal medya kitlesine ulaşmasını sağlıyor. Bu tarz bir hayran etkileşimi ESPN için yeni değil ama Facebook’u kullanmak yeni bir demografiğe ulaşmalarını sağladı.

Facebook’un Etik Algısı Nasıl Çalışıyor?

Normal hayattaki etkileşimler gibi Facebook da kendisine ait yazıya dökülmemiş olsa da yapılacaklar ve yapılmayacaklar listesine sahip. Facebook, her şeyden önce kullanıcıların birbiriyle iletişime geçmelerini sağlamak için kurulmuş olan bir sosyal ağ. İkincil bir işlev olarak işletmelerin kitleleriyle etkileşime geçmeleri için bir araç haline geldi. Bu hiyerarşiyi aklınızda tutmanız önemli ve başlamadan önce birkaç kuralı bilmeniz önemli. Facebook’un etik kuralları konusunda bir başlangıç olması için size birkaç öneri verelim:

Spam Yapmayın: Bu tüm pazarlama ağlarında uygulamanız gereken bir ana kural. Her zaman ince düşünceli ve ağır başlı olarak spam kullanmayın. Bu kurala toplu halde gönderilen etkinlik davetiyeleri, mesajlar ve kişisel hesabınızdan gönderilen ve marka sayfalarınıza çağıran davetler de dahil. Bir işletme hesabından spam yollamak da tam anlamıyla imkansız olmasa da Facebook’un işleyişi bunların çoğunu önlüyor.

Hızlı Cevap Verin: Cevap zamanları söz konusu durum ve ürüne göre değişiklik gösterecektir ama sosyal medyada zamanlama çok önemli. Kullanıcılar sosyal medyada bir şeylerin e-posta gibi klasik iletişim kanallarından daha çabuk olmasını istiyorlar. Çoğu durumda aynı gün içerisinde cevap veriyor olmanız gerekiyor. Topluluğunuza unutuldukları hissini yaşatmayın.

Toplu Halde Paylaşım Yapmayın: Resim albümlerini istisna kabul ederek, kısa zaman içerisinde birden fazla paylaşım yapmaktan kaçının. Zaman Akışı algoritması bir yana, bu tarz paylaşımlar takipçilerini rahatsız eder. Gönderilerinizin önemi azalır ve uzun vadede kitlenizin ilgisini kaybedersiniz.

@İsim Şeklinde Etiketleyin:
Eğer başka bir Facebook sayfasını veya kullanıcısını konuşmaya çağırmak istiyorsanız, direkt olarak onların Facebook sayfasına link verebilirsiniz. Bunu yapmanın yolu da isimlerini yazmaya başlamadan önce @ işareti koymaktan geçiyor(Facebook tahminler sunarak aramanızı kolaylaştıracaktır). Bu yöntem ayrıca kime hitaben konuştuğunuzu göstermeniz için de iyi bir yoldur. Ama kişisel hesaplar ilgili gönderiye bir yorum bırakmadıkları sürece bu yöntem ile etiketlenemezler.

Önemli Gönderileri Öne Çıkarın: Eğer markanızın çok önemli güncellemeleri varsa(satın almalar, satışlar, haberlere konu olmak vb.), bu güncellemeyi sayfanızda öne çıkarabilirsiniz. Bu yöntem gönderiyi sayfanızın en üst kısmında tutar ve insanların Haber Akışı’nda daha fazla durması için yardımcı olabilir.

Mesajlarınızı Kontrol Edin: İnsanlar sayfanıza özel mesajlar gönderebilir. Bu mesajların çoğunluğunun müşteriler tarafından yardım talebiyle gönderilecektir, bu yüzden mesajlarınızı sürekli kontrol edin.

Bildirimlerinizi Sürekli Takip Edin: Bildirimler sekmesi, markanızın sayfasındaki en son beğenileri, yorumları, duvar paylaşımları vb. gösterir. Gelen hareket seviyesine göre, bu yönetimsel bölüm topluluğunuzun aktivitelerini kontrol ederken faydalı olabilir. Facebook’un en son aktivitelere odaklanması nedeniyle çoğunlukla son gönderilerinize beğeni ve yorum gelecektir. Ama bildirimler eski gönderilerinizdeki aktiviteleri takip etmeniz için yardımcı olabilir.

Sayfa Beğenileri: Sayfanızda diğer marka sayfalarını beğendikleriniz olarak gösterebilirsiniz. Bu ortaklarınızı, iyi niyet oluşumlarını ve şirketinizle alakalı diğer sayfaları tanıtmak için iyi bir yol.

Paylaşım: Birçok sosyal medya aracı yardımıyla Facebook’ta paylaşım yapabilseniz de, en iyi sonuçları Facebook üzerinden gönderim yaparak alacaksınız. Facebook’un algoritması kendi içerisinden yayınlanan gönderiler lehinde çalışıyor. Ama cevaplamalar ve yorum kontrolü herhangi bir sorun yaşanmadan başka yönetim yazılımları aracılığıyla da yapılabilir.

Zaman Planlaması: Neyse ki Facebook, paylaşımların zamanlarının önceden planlanmasına izin veriyor. Ama eğer bir paylaşım linkini ileriki bir tarih için ayarlayacaksanız bu linkin canlı olması gerekiyor. Bu da henüz yayınlanmamış blog yazıları ve benzeri içerikler için önceden planlamayı zorlaştırıyor. Planlanmış gönderiler sadece sayfa yöneticileri tarafından “Hareket Akışı” sekmesinde görülebilir. Ama aklınızda bulunsun: Etkileşim en önemli amaç olduğu için yorumlar geldiği zaman cevap verebilmek için etrafta olmanız gerekiyor.

Önerilen Araçlar:

Facebook For Business: İşletme sayfası sahipleri için önemli bir araç olan bu hizmet sayfa oluşturma, reklam kampanyası yönetimi ve diğer platform imkanları konusunda destek sağlıyor.

 

Facebook Sayfa İstatistikleri:(tüm işletme sayfalarının yönetici panelinden ulaşılabilir) Bu araç, markanızın sayfasıyla alakalı olarak mükemmel düzeylerde bilgi sunuyor. Rekabetçi bilgiler vermese de, bu sekme size hayranlarınızın kim olduğunu, nerede olduklarını ve sayfanız ve gönderilerinizle ne kadar etkileşime geçtikleri konusunda bilgiler veriyor. Bu bilgilerin çoğu daha sonra incelemek için dosya olarak indirilebilir halde.

 

Simply Measured, Unmetric, Unified, Crowdbooster ve True Social Metrics: Bu araçların hepsi Facebook konusunda inanılmaz derecede değerli kaynaklar ve marka sayfalarınızın yanında rekabetçi bilgiler ve sektörler arası performans ölçümleri konularında derin analitik bilgiler sunuyorlar.

 

Facebook Brand: Tüm iyi markalar gibi Facebook da marka görsellerinin kullanılması konusunda yol haritaları oluşturdu. Bu sayfada Mark Zuckerberg’i sinirlendirmeden Facebook hakkında konuşurken kullanmanız için resmi logoları, resimleri ve Facebook hakkında ihtiyacınız olabilecek her şeyi bulabilirsiniz.

Buraya tıklayarak Facebok Brand hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

Facebook Studio: Bu platform Facebook tarafından ağ üzerindeki yaratıcı ve örnek reklam kampanyalarının öne çıkarılması amacıyla kuruldu. Burada olay incelemelerini, ödülleri ve size ilham olabilecek harika işleri görebilirsiniz.