1 – Görsellerinizi Düzenleyin
Görsel optimizasyonu, dijital pazarlama konuları içerisinde en kolay ve öncelikli olarak halledilebilecek ama genellikle göz ardı edilen konuların başında geliyor.
Bizim kullanım şeklimizde mobil uyumlu yapmaktan önce arama uyumlu olmaları öncelikli olarak geliyor. Bunu yapmanın yolu da görsellerin web sitesine yüklenmeden önce uygun şekilde adlandırılmalarından geçiyor. Böylece de Google botlarının resimler içerinde ne olduğu görebilmeleri ve düzgün arama sonuçlarında göstermelerini sağlıyoruz.
En önemlisi, eğer amacınız arama yapan kişilerin sizi bulmasını ve içeriğinizi okuyarak zevk almasını istiyorsanız, stok görsel kullanmamaya özen gösterin. Hatta mümkünse hiç kullanmayın. Ayrıca web sayfalarının hızının arama sonuç sıralamalarınızda ne kadar önemli olduğunu göz önünde bulundurursak görsellerinizi küçülterek sayfa yüklenme hızını kötü yönde etkilememelerini sağlayın.
Odaklanmanız gereken üç ana konu şöyle:
– Dosya adı: Bu konuda söylenmesi gereken fazla bir şey yok. Sadece şunu düşünün bir doysa adının “DSC3465.png” olması mı daha faydalı olur yoksa “seoya-giris.png” olması mı? Cevabın çok açık olduğunu düşünüyorum.
– Alternatif metin ve başlık metni: Bu ikisinin Google’ın gözünde öncelikli olduklarını düşünecek olursak mümkün olduğunca açık ve detaylı doldurulmaları gerekiyor. Görsellerin içeriğinde ne olduğunu açık bir şekilde ve abartmayacak şekilde tarif edin.
– Altyazılar: Evet, bu özellik her gönderi için zorunlu değil ama neden müşterilerinize en iyi içeriği sunmaya çalışmayasınız ki? Hele ki en önemli etken kullanıcı memnuniyetini sağlamakken.
“Tam açıklama, bağlı olduğu şeyi açıklayan anlamına gelir; tüm evreni açıklamaya çalışan değil”
2 – Değerlendirmeleri Öncelik Haline Getirin
Bir çok müşteri bir hizmeti veya ürünü satın almadan önce diğer müşterilerin değerlendirmelerini ölçüm aracı olarak kullanıyor. Bunu fark eden markalar bu konuya odaklandılar ve olumlu değerlendirme yazıları alabilmek için önemli çalışmalar yaptılar.
Ama her değerlendirme eşit değere sahip değil.
Markanızı genel olarak öven bir değerlendirme yazısı almaya çalışmak yerine öne çıkan hizmetleriniz veya ürünleriniz hakkında almaya odaklanın.
İnsanların spesifik hizmetleriniz hakkında yazacakları değerlendirmeler markanız hakkında genel olarak yazılanlardan daha fazla önem taşıyor. Bunun markanız açısından ne kadar önemli olduğunu anlamak için kendi tüketici alışkanlıklarınızı göz önüne alarak başlayabilirsiniz. Spesifik bir ürün veya hizmeti almak için bir markanın genel yorumlarına mı bakıyorsunuz yoksa özellikle almak istediğiniz hizmet veya ürün için olan yorumları mı bulmaya çalışıyorsunuz? Bu yorumlar satın alma kararınızı nasıl etkiliyor?
Günümüzde herkes markaları hakkında olumlu değerlendirme yorumları almak için ellerinden geleni yapıyor. Ama gerçekten satın alma kararı veren potansiyel müşteriler bu tarz değerlendirme yazılarını sadece başlangıç noktası olarak kullanıyorlar. Ardından özellikle aradıkları ürün veya hizmet için yapılmış olan yorumları arıyorlar. Kullanıcılar bunu telefonlarından yapıyor olsalar da yine de bu yorumları incelemekten çekinmiyorlar.
Bu davranış biçimini avantaja çevirmek için;
– Markanız hakkında değerlendirme istemenin yanında müşterilerinizden sizden aldıkları spesifik hizmet veya ürün için de mümkün olduğunca detay vererek bir yorum yazmalarını rica edin.
– Ana hizmetleriniz söz konusu olduğunda müşteri memnuniyetini sağlamak için elinizden gelenin en iyisini yaptığınızdan emin olun.
– Devamlı müşteriniz olan ve sizin hakkınızda olumlu değerlendirme yazısı yazmış olan kişilere olumlu değerlendirme yazmak için bir markada ne görmeyi beklediklerini sorun.
– Değerlendirme yazısı yazan kişilerden yazıya bir fotoğraf eklemelerini de rica edin (değerlendirme yazmak istemiyorlarsa bile sadece fotoğraf paylaşılması bile etkili olacaktır.) Bu tarz içerikler önemli “yerel” içeriklerdir ve müşterileriniz sizden daha iyi fotoğraf çekiyor olabilirler böylece web sitenizde göstermek için daha iyi fotoğraflara sahip olmuş olursunuz.
3 – İçeriğinizi Azaltın
İçeriğinizin kısa olması gerektiğini söyleyecek son kişi ben olabilirim, ama bu durum mobil arama yapanlar için oldukça önemli. Masaüstü tarayıcılarda çok güzel görünen şeyler mobilde kaosa neden olabilir, web siteniz mobile uygun olsa bile.
Genel bir kural olarak, basitlik kazandırır.
Mobil arama yapanların spesifik ihtiyaçları var ve genel olarak zaman ve sabırları kısıtlı. Bu yüzden karşılarına doğru mesajı en basit hale getirerek çıkmanız gerekiyor ki bir sansınız olabilsin.
4 – Yerel İçerikler İçin Düzeltmeler Yapın
Herkes gibi ben de bir hizmet ararken bulunduğum şehir/semtin adı veya “yakınımda…” yazıyorum. Özellikle de başka bir şehre seyahat ettiğimde bu şekilde daha fazla arama yapıyorum. Özellikle geçtiğimiz yıllarda bu aramaların sonuçları daha doğru ve nokta atışı şeklinde olmaya başladı. Bunun sebebi de Google Mobil Güncellemesi ile arama motoru devinin kullanıcı davranışlarını ön plana çıkarması.
Google’ın raporuna göre 2011-2015 arasında “yakınımda” aramaları 34 kat arttı.
Bu “yakınımda” aramalarının çoğu “yakınımda doktor”, “yakınımda elektrikçi” ve “yakınımda uygun işler” tarzında aramalar olsa da sektörel olarak önem taşıyan arama terimleri de artış görüyor.
Web Sitenizi “yakınımda” Aramalarına Göre Düzenlemek İçin Yapılabilecekler
– İşletmenizin ismini, adresini ve telefon numarasını web sitenizde açıkça görünecek şekilde sergileyin.
– Google My Business’da düzgün şekilde listelenmek için gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra, buradaki bilgilerin web sitenizdeki tüm bilgilerle uyumlu olduğundan kesinlikle emin olun.
– Web sitenizde işletmenizin Google Map üzerindeki adresini gömdüğünüzden emin olun.
Mobil İçin Optimizasyon Yapmanın Asıl Amacı Kullanıcıyı Düşünmek Olmalı
Google’ın yaptıkları veya yapmadıkları karşısında sinirden dişlerinizi sıksanız da arama motoru devine kullanıcıyı öncelikli olarak gördüğü için hak vermelisiniz.
Pazarlamacılar olarak bizim sıklıkla düştüğümüz hatalardan birisi şu şekilde düşünüyor olmamız:
1. Ne satıyoruz?
2. Kimin ihtiyacı var?
3. Bu ürünü veya hizmeti sunmak için en ucuz ve kolay yol hangisi?
Bence Google yaptığı güncellemelerle bizim şu şekilde düşünmemizi istiyor:
1. İnsanların bulmak istediklerini en hızlı ve kolay şekilde bulmalarını sağlamamız
2. Bu ürün veya hizmet için arama yapan müşterilerimizin kim olduğunu ve niyetlerini daha iyi anlayarak bu ürünün kimler için olduğunu daha iyi anlamamız
3. Satış süreci “ Arama yapan kullanıcıların spesifik hangi ihtiyacını benim markam farklı şekilde gideriyor?” ile başlamalı
Bu şekilde arama yapan kişilerin ihtiyaçlarını markanın ihtiyaçlarının önüne koyuyoruz, böylece rakiplerin arasından sıyrılmak için kazançlı bir stratejimiz oluyor.
Markalar ya bu mantıkla ilerlemeli ya da kenara çekilmeli.