blogger seo

Konu SEO olduğu zaman, başarı bir gecede gelebilecek bir şey değil. Ama doğru uygulamalarla ve biraz sabırla elde edilmesi zor değil(Bahsettiğimiz şey sadece blog içeriği bulunan bir web sitesi olsa bile). Blog yazılarınızı SEO uyumlu yapmak fikrin oluşum sürecinde başlar ve buradan sonra düşünmeniz gereken şeyler arasında anahtar kelime hedeflemesi, sayfa içi faktörler, hedeflenen kitleniz, vb. var. Bu yazımızda size zaman içerisinde blog yazılarınızın organik trafiğini arttırmanız için adım adım bir rehber sunacağız.

Adım 1: Gönderinin amaçlarını belirleyin

Her zaman ilk yapmanız gereken şey gönderinizin amacını belirlemek. Bu yazınıza başlamadan önce yazılı olarak veya en azından kafanızda belirlemeniz gerekiyor. Bu amaçlar arasında şunlar olabilir:

– Belirli bir konuya ilgili olan kitlenin ilgisini çekmek.
– İnsanları belirli bir konu üzerinde sizin fikirleriniz doğrultusunda yönlendirmek.
– Bir ürün veya servisi o gönderiyle tanıtmak.
– Şirketiniz veya işletmeniz hakkında önemli bir haberi paylaşmak.
– İş alanınızda olan önemli bir şeyi paylaşmak.
– Halihazırda konuşulmakta olan yaygın bir konuya kendi bloğunuzda yer vermek.
– Bir soruna cevap vermek veya önemli kişilerin dikkatini çekmek.

Amaç ne olursa olsun, yazınızı yazmaya başlamadan ne olduğunu bildiğinizden emin olun. Daha amacın ne olduğunu belirlemeden diğer adımlara atlamak(anahtar kelime belirlemek gibi) yapabileceğiniz en büyük hatalardan birisi.

İkinci adıma geçmeden önce bir hatırlatma daha: Bu amaç için en önemli olan ölçüm yöntemini seçin. Bu yöntem ziyaret sayısı, gönderi etkileşimi, yorumlar veya link çıkışı almak olabilir.

LinkedIn’de yeni bir hedef kitleye ulaşmak istediğiniz için sosyal medya paylaşımları olabilir. Geçmişte LinkedIn’de iyi bir performans göstermediniz ve bu gönderinin platform için uygun olduğunu düşünüyorsunuz.

Veya amacınız sadece sizin için önem taşıyan kısıtlı bir kitle. Bu durumda ölçüm kıstaslarınız yazınızı okuyup okumadıkları, paylaşıp paylaşmadıkları olmalı. Eğer cevap evet ise o zaman yazınız hedefine ulaşmış demektir.

Adım 2: Ulaşmanız gereken hedef kitleyi belirleyin

Gönderinizle ulaşmayı hedeflediğiniz kitleyi belirleyin. Bu kitle potansiyel yeni okuyucular da olabilir mevcuttaki sadık takipçileriniz de olabilir. Veya ilgilendiğiniz alanda yetkin olan ve dikkatini çekmek istediğiniz önemli insanlar da olabilir. Böylece mesajınızı ileride onlara daha kolay bir şekilde ulaştırmak istiyor olabilirsiniz.

Adım 3: Anahtar kelime araştırmasını yapın

Artık anahtar kelime araştırması yapmanın zamanı geldi, çünkü artık ne hedeflediğinizi ve kime ulaşmak istediğinizi biliyorsunuz. Anahtar kelime hedeflemesi yaparken dikkat etmeniz gereken şey 3 ile 5 arası kelime seçmeye dikkat etmek. Neden 3 ile beş arası? Çünkü genel olarak bir blog gönderisi ile hedefleyebileceğiniz mantıklı anahtar kelime sayısı bu sayılarla sınırlı. Bu konu hakkında on-page SEO adımında daha detaylı olarak konuşacağız.

Genellikle bakmanız gereken anahtar kelimeler, yüksek seviye, zorluğu düşük, tıklama oranı yüksek olanlar. Yani bu anahtar kelimelerle arama yapan insanların fazla olduğu, üst sıralarda çıkma potansiyeliniz yüksek olan ve arama sonuçlarında sizin potansiyel sıralamanızı çalabilecek fazla özelliği olmayan anahtar kelimeler.

Bu arada, eğer bu anahtar kelimelerde çok fazla görseli/videosu olan kişiler varsa veya çok fazla haber içeriği varsa, kendinize sormanız gereken soru şu: “Benim gönderimin bu özelliklere sahip olması için ne yapabilirim?” olmalı. Düşünce şekliniz de “Belki bu gönderi görsel ağırlıklı olmalı veya bir video halinde yayınlanmalı.” “Ya da bu gönderi Haberler sekmesinde çıkmak için uygun olmalı. “Blog yazımı Haberler sekmesine taşıyabilir miyim?” Eğer kendiniz bu sekmeye giremiyorsanız belki de bu sekmeye girebilecek olan bir platformda gönderinizi yayınlamalısınız.

Hedeflediniz tüm anahtar kelimeler aynı anahtar kullanıcı amacına yönelik olmalı. Kullanıcı amacı nedir? Yani hedeflediğiniz bu 3 ile 5 arası anahtar kelimeleri kullanan kişilerin hepsi aynı şeyi veya en azından birbirine çok yakın olan şeyleri arıyor olmalı.

Örneğin bir kullanıcı “lüks çocuk kıyafetleri” anahtar kelimesini kullanıyorsa aynı kişinin “özel tasarım çocuk kıyafetleri” veya “tasarımcı ürünü çocuk kıyafetleri” anahtar kelimelerini arama olasılığı yüksektir. Hepsinin amacı aynı. Satın alma veya bu alanda üretim yapan markalara yatırım yapma niyetleri var. Bu şekilde düşünerek anahtar kelimelerinizi belirleyebilirsiniz.

Adım 4: Rakiplerinizi araştırın

Rakipleriniz hakkında araştırma yapmanın zamanı geldi. Bu adım şu tarz soruları soracağınız yerdir:

– “Bu anahtar kelimede kimler üst sıralara çıkıyor?” Direkt Google’a giderek bir göz atabilirsiniz.
– “Bu alanda çok paylaşılan gönderileri başka kimler üretti?” Arama motoru sıralamalarına bakılmaksızın kimin Facebook’ta, Twitter’da, LinkedIn’de, Pinterest’te ve diğer sosyal medya araçlarında paylaşıldığını veya beğenildiğini kontrol edin. Bunları keşfettikten sonra…
– “Blog yazınızla ortaya koyabileceğiniz benzersiz değer nedir?” Benzersiz değer sadece diğerlerinden farklı içerikler üretmek değildir. Elbette sizin yazdığınız diğer insanların yazdığından farklı olacak. Ama diğer insanların sunduğu değerden nasıl farklı bir değer sunuyorsunuz?

Düşünceleriniz çok farklı olduğu için mi? Daha iyi bir deneyim sunduğunuz için mi? Kimsede olmayan araştırma verilerine sahip olduğunuz için mi? Bu sebepler ne olursa olsun, bu soruya cevap vermelisiniz, çünkü halihazırda var olan içeriklerin önüne geçmek istiyoruz.

Adım 5: Gönderinizi oluşturun

Artık gönderinizi hazırlamaya başlamanın zamanı geldi. Bu kısımda yoğun şekilde araştırma yapmanız gerekiyor. Çünkü artık gönderinizin amacını, hedef kitlesini ve insanların bu konuyla alakalı nasıl araştırma yaptığını bilmenin yanında halihazırda var olan içeriklerden de haberdar olduğunuz için artık bir gönderiyi nasıl benzersiz ve değerli yapabileceğinizi biliyorsunuz. Bu çok önemli, çünkü bu şekilde gönderinizin daha büyük bir kitle tarafından görülme olasılığı yüksek olduğu gibi, aram motorları ve kullanıcılar tarafından da bulunması kolay olacağı anlamına geliyor.

Aynı zamanda burada düşünmeniz gereken şeylerden biri de istediğiniz içerik türleri. Yazılı içerik çoğu blog gönderisi için standarttır. Ama aynı zamanda da görseller, videolar ve grafikler veya veriler hakkında da düşünmeniz gerekiyor. SlideShare gibi başka platformlardan içerik eklemek istiyor musunuz, yoksa zengin medya içeriklerini web sitenize gömerek paylaşmak mı istiyorsunuz?

Belki başka web sitelerine link vermek isteyebilirsiniz. Belki başka insanlar bu konuda güzel çalışmalar yapmıştır ve içeriklerini referans göstererek hem içeriğinizin zenginliğini arttırmak hem de onların dikkatini çekmek istiyorsunuz.

Bu tarz konuları gönderinizi oluştururken sürekli olarak düşünün.

Adım 6: ON-PAGE SEO/anahtar kelime hedeflemesi

Bu kısım on-page SEO kısmı. Bu yüzden o 3 ile 5 arası anahtar kelimeyi almalı ve bunlardan birini, hedeflediğiniz esas anahtar kelime olarak düşünmelisiniz. Decriptionda, başlıkta ve URL’dekilerle eşleşecek olan kelime olacaktır. Aynı zamanda potansiyel meta açıklamanız ve grafik altı yazılarınız ve içeriğinizin kendisine uyuşacak iki ya da dört adet ikincil anahtar kelime de düşünmelisiniz. Bu kelimeleri başlık, URL, meta description, description, içerik, grafikler gibi bütün noktalarda zekice kullanmayı denemelisiniz.
Sonra buraya yönlendirmek istediğiniz tüm eski URL’leri değerlendirmelisiniz. Diyelim ki iki sene önce veya altı ay kadar önce bu konu hakkında bir blog gönderisi hazırladınız. O eski gönderiyi, şimdikine yönlendirmek istiyor musunuz? Ya da daha önce yarattığınız gönderiyi, şuan yazmakta olduğunuz yeni gönderiye veya içeriğe yönlendirmek istediğiniz bir başka gönderi, kendi sitenizde veya yönettiğiniz ya da ilham aldığınız başka bir siteden arayıp bulmalı mısınız? Bulunmanızı kolaylaştırmak için bu yardımcı olabilir. Dahili bağlantı adresleri yönlendirmede, eski işlerinizi okuyan izleyicilerinize yardımcı olabilir ve arama motorlarının sizi bulmasında, indekslemesinde ve umarız ki yeni içeriğinizi üs sıralarda göstermesinde de yardımcı olabilir.

ADIM 7: Sosyal yardım + güçlendirme planı oluşturun

Sosyal yardım yapmak ve güçlenmek için bir yola ihtiyacınız var ve bunun için de bir plana ihtiyacınız var. Bunun için sorulması gereken sorular:
Kime seslenmek istiyorsunuz? Bu işi güçlendirmek için size yardım edecek kişinin kim olduğunu düşünüyorsunuz?
Onları nasıl hedefleyeceksiniz? Nasıl onlara ulaşacaksınız? E-mail yolu ile mi olacak? Yoksa Twitter ile mi? Onlarla yüz yüze görüşecek misiniz? Bire bir ilişikleriniz var mı? Bir tanıtıma ihtiyacınız var mı? Yaptıkları herhangi bir şey üzerine, artık o şey ne ise, yorum yapmak istiyor musunuz?
Bunu ne zaman yapmalısınız? Önceden yapmak istiyor musunuz, çünkü onların içeriği incelemesi için uğraşıyorsunuz veya önceden bir şeyler katmalarını istiyorsunuz. Ya da bunu, yayınlayıp, reklamını yaptıktan sonra mı yapmak istiyorsunuz ve neden?
Yani, neden bu insan size yardım edecek? Bu işte onlar için veya takipçileri için ne var? Onları insanlara iyi mi gösteriyor? Eskiden böyle şeyleri çok paylaşmalarına rağmen bu içerik eşsiz olduğundan mı veya daha iyi ya da onlara daha önceden elde edemedikleri yeni bir bilgi verdiği için mi durum böyle? O planı yapmadan önce bu soruların cevaplarını aramalısınız.

ADIM 8: Deneyin, öğrenin ve tekrarlayın

“Deney yapacağım, öğreneceğim ve bu işi tekrarlayacağım.” Bakın, bu süreç içerisinde, bunlardan bazılarında, çok büyük gönderilerde, bütün bu adımların üzerinde uzun zamanlarınızı çok titizce harcayabilirsiniz. Başınızdan savmak için yaptığınız, bir saat veya altında zaman harcayıp yayınlattığınız şeyler için belki de aklınızdaki o şeyleri düşünüp, çok hızlı anahtar kelime araması ve hedeflemesi yaptıktan sonra gerisini sahip olduğunuz zihinsel model hallediyor olabilir. Fakat bunu gözetmeksizin, ilk başarınızı elde etmeden önce, bu sürecin düzinelerce kere tekrar yapılacağını bilmelisiniz, hatta 30, 40, 50, 70 defa daha, özellikle eğer yeni bir blog kullanıcısı iseniz, çoğu gönderilerinizin iyi durumda olmasını ve size arama sonuçlarında üst sıraları, sosyal medya paylaşımları ve trafiğini sağlamalarını ve tavan yapmanız veya yüksek başarı sıralamaları elde etmeniz için, önce binlerce defa tekrar yapmalısınız.
Bu, süreçleri takip ettikten sonra hemen ilk gönderinizde sonuç alabileceğiniz bir şey değildir. Durum bu değil arkadaşlar. Kimse bloglama da böyle bir şeye sahip değil. Bu şey böyle işlemez. Öğrendiğiniz bilgi ile başlayıp, reklamını, analinizi yapıp uygulayacaksınız ve tekrar başlayacaksınız. Bu süreç sürekli tekrardan başlar, ne kadar çok öğrenir ve uygularsanız, bu sistemden o kadar daha iyi sonuç alacaksınızdır.